DESPRE NOI

Depozitul de produse agricole

Situat in localitatea Birda, langa Gara, Depozitul de produse agricole are o capacitate de 5.000 t in silozuri (cereale grele), 2.500 t in magazii la sol. Baza de depozitare detine de asemenea un selector pentru impuritati, un uscator cu temperatura joasa si o gestiune automatizata a ventilatiei pentru racire. Capacitatea totala de depozitare este de 7.500 tone.
Baza de depozitare permite receptionarea de cereale, porumb, floarea-soarelui, rapita, soia si alte produse agricole, toate ecologice.
Depozitarea in instalatii moderne si perfomante permite pastrarea si imbunatatirea calitatii produselor prin uscarea si curatarea produselor. Fluxurile controlate si automatizate asigura o receptie si livrare rapida si sigura. Personalul care gestioneaza instalatia este instruit pentru a pastra integritatea si trasabilitatea produselor ecologice.
Centrul de depozitare este pregatit pentru orice produs agricol ecologic, fiind folosit pentru depozitarea produselor proprii, cat si a celor provenite de la terti in custodie, toate de provenienta ecologica. SC Exploatatia Agricola Birda SRL, situata in vecinatatea DN59 Timisoara – Belgrad, se declara participant activ in piata de productie si depozitare a produselor agricole ecologice din zona Timis-Arad-Caras-Severin, un partener de afaceri de incredere si pe termen lung, atat pentru productia si vanzarea de produse ecologice proprii, cat si pentru servicii de depozitare ecologica.

Agronomia

Exploatatia Agricola Birda gestioneaza un domeniu agricol arabil de 1.600 ha, convertit in totalitate la agricultura ecologica din luna Mai 2015. Configurarea planului parcelar, compact integral si imprejmuit, confera un nivel de siguranta maxima in raport cu normele europene de productie agricola ecologica. Mai mult decat caietul de sarcini clasic, exploatatia este angajata intr-un demers de conservare si regenerare a solurilor prin adoptarea mai multor tehnologii de pionierat, dintre care amintim:  

Eliminarea aratului si reducerea lucrarilor solului

Datorita adoptarii traficului controlat pentru fiecare operatiune (a se vedea mai jos), adancimea de lucru a solului a fost semnificativ redusa. Aratul a fost abandonat, fiind inlocuit cu alte modalitati de lucru mai putin distructive cu structura si viata biologica a solurilor. Acestea, impreuna cu renuntarea oricaror tratamente cu fungicide si insecticide, au condus la faptul ca indicatorii vizibili ai sanatatii solurilor (ciuperci, rame) sunt in crestere evidenta. 

Reducerea inputurilor

Filozofia fermei este de a dezvolta, inainte de toate, fertilitatea naturala a solurilor, printr-o rotatie potrivita si modalitati de cultivare bine gandite. In aceasta optica, aportul de ingrasaminte ecologice este redus la strictul necesar si este aplicata pe parcele care au carente bine stabilite. De altfel, noi nu folosim inputuri ecologice, preferand sa nu destabilizam echilibrele naturale realizate in camp.

Rotatie, culturi de lucerna si masa verde

Rotatia stabilita in cadrul fermei se intinde pe 7 ani, din care 2 ani sunt consacrati unei culturi perene regenerative pe baza de lucerna, fara productie destinata vanzarii. Lucerna este tocata pe camp, lasand un sol imbogatit si restructurat pentru urmatorii  ani. Culturile de primavara reprezinta cca 15% din suprafata, privilegiind productii notabile ca lintea si nautul. Acestea sunt mereu precedate de o masa verde, care protejeaza si amelioreaza solul pe perioada iernii.

Combaterea mecanica a buruienilor

Intreaga gama de utilaje pentru combaterea mecanica a buruienilor este prezenta la ferma: grapa cu colti ficsi bineanteles, dar de asemenea sapa rotativa, grapa stelara rotativa si prasitoare cu ghidaj cu camera. In afara de floarea-soarelui, toate culturile sunt semanate la 25 cm intre randuri, permitand o prasire eficienta a tuturor culturilor.

Trafic controlat (CTF)

Intreaga gama de utilaje este adaptata pe o latime de lucru de 9m si toate tractoarele sunt dotate cu ghidaj GPS precis (RTK). De asemenea, orice tractor folosim, rotile trec mereu prin acelasi loc in parcela, reducand suprafata compactata la 20%, fata de 50-80% in lucrare clasica neadaptata. Compactarea solului est deci drastic redusa, infiltratia apei si dezvoltarea radacinilor este puternic imbunatatita, conducand la parcele mai omogene si mai sanatoase. In plus, utilizarea mai buna a parcelelor chiar in conditii umede si reducerea consumurilor participa la imbunatatirea eficientei lucrarilor.  

Agronomia

Exploatatia practica o gama larga de culturi : grau furajer, grau panificabil, ovaz alb, grau spelta, rapita, floarea-soarelui LO si HO, soia, sorg, mazare furajera, hrisca, naut si linte verde. Intreaga exploatatie este certificata de catre Ecocert, dar respecta de asemenea si standardele Bioland si Biosuisse.
Filozofia comerciala a exploatatiei noastre este de a dezvolta parteneriate pe termen lung cu clientii nostrii, stabilind contracte inainte de recolta si chiar pe mai multi ani.

 

CONTACT
Sc Exploatatia Agricola Birda SRL
Birda, nr 295, Corp Laborator, judetul Timis, Romania
Marius Gruici T: 0040736011880
Nicolas Lefebvre T: 0040730530580
E: marius.gruici@eabirda.ro
Trimite-ne un mesaj
Copyright © 2018 Exploatatia Agricola Birda SRL

Site web realizat de
web design timisoara